Gratis DNS

Der findes en lang række af forskellige gratis DNS løsninger, som du kan benytte dig af, hvis du ikke er tilfreds med din nuværende DNS løsning. Det kan for eksempel være, at du er træt af langsomt internet eller langsomme load tider, når du tilgår en hjemmeside. Det kan også være, at du gentagne gange har andre udfordringer med din nuværende DNS løsning. Heldigvis kan du både nemt og hurtigt skifte din DNS
til en gratis og velfungerende DNS løsning.

Hvad betyder DNS?

DNS betyder ”Domain Name System”, og det er overordnet set et system, der har til formål at oversætte et domænenavn til en IP-adresse via en navneserver. Du kan læse meget mere om dette i nedenstående afsnit.

Hvad er DNS?

Alle placeringer på nettet har en såkaldt talkode, som formentlig er mere kendt under navnet ”IP-adresse”. En IP-adresse har til formål at gøre din computer i stand til at kunne finde en konkret placering på nettet, når der bliver søgt efter den. Det vil typisk være et domænenavn. En talkode, eller en IP-adresse, kan dog være meget svær at huske, og derfor har man i stedet for valgt at give talkoden et navn. Dette navn er det, som du kender som et domænenavn. DNS er med andre ord en form for protokol, som sikrer viderestilling af enten hele eller dele af et domæne. Når der bliver søgt på et konkret domænenavn, så viderestiller DNS’en med andre ord til IP-adressen for domænet, som i virkeligheden er det ”rigtige” navn. Man kan sige, at DNS på en måde virker på samme måde som en gammeldags telefonbog. Her udgør IP- adressen telefonnummeret, mens domænenavnet udgør den person, man skal ringe til.

En anden rigtig god, høj bunddækkeplante, der kan stå frodig og flot stedsegrøn i sol i din have, er Gedeblad. Gedeblad er en meget stærk og sund bunddækkeplante, som du vil kunne nyde året rundt. 

Kunne du tænke dig bunddækkeplanter til sol med særlig flot blomstring, kan du skabe et rigtig flot resultat med bunddækkende Timian. Timian fås i mange spændende, velduftende sorter, der alle skaber en sommerlig middelhavsstemning i haven. Holder du af citrus-dufte, vil et bunddække af Citron-Timian måske være helt perfekt til dit bunddække i sol.  

Hvad er en DNS server?

En DNS server kaldes også for ”Domain Name Server” eller bare ”navneserver”, og det er den server, der bliver brugt til at oversætte et domænenavn til en IP-adresse. Hjemmesidernes adresser består af en IP-adresse i en talkode. Det kan for eksempel være 22.354.259.24, hvilket kan være meget svært at huske, da hver hjemmeside har en unik talkode. Talkoden bliver derfor oversat via en DNS server, så man i stedet for bare kan skrive eksempel.dk, når man søger efter en hjemmeside. Selve oversættelsen foregår ved, at når man taster eksempel.dk ind i adressefeltet, så skal man for eksempel ende med at lande på serveren 22.354.259.24. I den forbindelse sender din enhed, det kunne for eksempel være din computer, en anmodning om talkoden hos en DNS server, inden hjemmesiden som du kender den kan blive indlæst i din webbrowser.  

Det er med andre ord din DNS server, der sikrer, at du kan tilgå en hjemmeside ved blot at skrive domænenavnet i stedet for at skrive den lange og individuelle talkode for hver hjemmeside. Det er blandt andet også via din DNS server, at din internetudbyder kan blokere din adgang til konkrete hjemmesider, der for eksempel betegnes som værende ulovlige. Når dette sker, fjerner din udbyder blot den pågældende adresse fra listen over adresser, som skal kunne oversættes fra et domænenavn til en talkode. Har du dermed problemer med at tilgå en konkret hjemmeside via din DNS server, kan du prøve at skifte til en anden DNS server for at se, om du ikke kan tilgå hjemmesiden via den.

Hvad er DNS suffix?

Et DNS suffix er det suffix, der er tilknyttet en portals navn for at kunne oprette et DNS navn for den enkelte
portal. Det kan for eksempel være, at portalens navn er ”firma” og DNS suffixet er ”domæne.dk”. I så fald
vil portalen og DNS suffixen udgøre hjemmesideadressen firma.domæne.dk. Det er noget, som man for
eksempel kan gøre brug af, hvis man har brug for at have et underdomæne eller et subdomæne til sit
hoveddomæne.

Hvilken DNS server skal jeg bruge?

Der findes rigtig mange forskellige DNS servere, og det kan være svært at beslutte sig for, hvilken DNS server man skal bruge, især hvis man ikke ved så meget om emnet i forvejen. Der kan dog være mange grunde til, at man vælger at skifte DNS server fra sin internetudbyder til en gratis DNS. Det kan for eksempel være, at du er træt at dit langsomme internet og langsomme svartider, når du prøver at indlæse en hjemmeside fra din computer. I så fald kan det være en god ide at prøve at ændre DNS server for at se, om det løser dit problem. DNS serveren er ofte skyld i langsomt internet, og typisk bruger man den DNS server, som ens internetudbyder tilbyder, men det er ikke nødvendigvis den bedste. Der er heldigvis også mange andre muligheder for at vælge andre DNS servere, der typisk vil fungere endnu bedre, end du er vant til, og så er de gratis. Det er både nemt og hurtigt at skifte DNS server, når du har fundet den rette at skifte over til. Hvordan du gør det, kan du læse mere om i nedenstående afsnit.

Sådan finder du en DNS server

Du kan blandt andet finde en DNS server ved hjælp af DNS lookup, som er et browserbaseret
netværksværktøj, der viser de offentlige DNS poster, der er for det efterspurgte domænenavn. DNS lookup
giver dig på den måde mulighed for at bruge offentlige DNS servere som for eksempel Google, OpenDNS,
Cloudflare og Norton. 

Google DNS

Er du på udkig efter en alternativ gratis DNS, så kan du for eksempel vælge en Google DNS. En Google DNS server siges at være de bedste af sin slags, da den både er stabil og meget hurtig. Googles DNS kom første gang på markedet i 2009, og i 2014 havde de alene over 400 milliarder anmodninger om dagen. Dermed er Google både den mest kompetente og den største DNS server online.

Googles DNS server er meget hurtigere end mange af de andre DNS servere på markedet, og det er noget,
som man lægger mærke til med det samme, hvis man går lidt op i load tider.

Der findes også mange andre gratis DNS løsninger

Der findes dog også mange andre gratis DNS løsninger, hvis du ikke ønsker at benytte dig af Googles DNS servere. Det gælder blot om at vælge en DNS server, der er hurtig og stabil, så du får den bedste oplevelse, når du søger på nettet. Du kan eventuelt prøve dig lidt frem og se, hvilken DNS server der er den bedste for dig og dine behov.